Önerilen Aramalar

Sıfır Atık Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Yayımlandı

19.10.2021

Tüm Haberler
Sıfır Atık Yönetmeliği’nde (“Yönetmelik”) Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (“Değişiklik Yönetmeliği”), 9 Ekim 2021 tarihli ve 31623 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanmış olup; Değişiklik Yönetmeliği, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Sıfır Atık Yönetmeliği Ne Getiriyor?
Sıfır Atık Yönetmeliği, sıfır atık yönetim sisteminin kurulmasına ve uygulanmasına katkı sağlama faaliyet amacını taşıyan Türkiye Çevre Ajansı’nı Yönetmelik ile entegre eden birtakım değişiklik ve eklemeler getirmektedir.

Sıfır Atık Yönetmeliği’nde Neler Düzenleniyor?
Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında düzenlenen genel esaslar aşağıdaki gibidir:
  • Sıfır atık yönetim sistemi kapsamında atıkların kaynağında türlerine göre ayrı biriktirilmesi ve kaynağında ayrı biriktirilen atıkların karıştırılmadan ayrı olarak toplanması esas olarak belirlenmiştir.
  • Kaynağında ayrı biriktirilen evsel atıklar ile benzer ticari ve kurumsal atıkların geri kazanıma veya bertarafa gönderilmek üzere bırakıldığı atık getirme merkezlerinin oluşturulması esası getirilmiştir.
  • Sıfır atık yönetim sistemi kapsamında biriktirilen atıklar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan (“Bakanlık”) geçici faaliyet belgesi/çevre lisansı almış atık işleme tesislerinde işlenecektir.
  • Sıfır atık belgesi için başvuruda bulunabilecek yerler kapsamına zincir marketler ile üniversiteler dahil edilmiş ve konaklama kapasiteli işletmeler bakımından oda sayısı sınırı, 250 oda ve üstü olarak artırılmıştır.

Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında sıfır atık yönetim sistemi kuran bina ve yerleşkelere getirilen yükümlülükler aşağıdaki gibidir:
  • Gerekli kumbara, konteyner gibi biriktirme ekipmanlarını sağlamak,
  • Sıfır atık yönetim sistemi kapsamında toplanan atıklara ilişkin aylık bilgileri takip eden ayın 15’ine kadar sıfır atık bilgi sistemi üzerinden bildirmek ve her yıl Mart ayı sonuna kadar bir önceki yıla ait bilgilerin veri kontrollerini tamamlamak ile bildirime esas bilgi ve belgeleri muhafaza etmek,
  • Sıfır atık yönetim sistemini kurarak sıfır atık belgesi almak ve
  • Türlerine göre kaynağında ayrı biriktirdikleri atıkları, sıfır atık belgesini alan mahalli idarelerin toplama sistemine veya geçici faaliyet belgesi/çevre lisansı almış atık işleme tesislerine geri kazanımı sağlanmak üzere vermek.

Değişiklik Yönetmeliği kapsamında atıkların biriktirilmesi, toplanması ve biriktirme ekipmanlarının özellikleri bakımından getirilen düzenlemeler aşağıdaki gibidir:
  • Atık ilaçların toplanması için kullanılacak biriktirme ekipmanları için beyaz renk kullanılacaktır.
  • Sıfır atık yönetim sistemi kapsamında yerleştirilen biriktirme ekipmanlarında, atık getirme merkezlerinde ve toplama/taşıma araçlarında sıfır atık logosu kullanılacak ve toplama/taşıma araçlarında “Sıfır Atık Toplama Aracı” ibaresi bulunacaktır.
  • Zincir marketler ile 400 m2 ve üzeri kapalı satış alanına sahip satış noktaları; tüketiciler tarafından getirilen tehlikesiz nitelikteki kâğıt, cam, metal, plastik atıklar ile satışı yapılması durumunda pil, elektrikli küçük ev aletleri veya tekstil atıklarının ayrı olarak biriktirilmesi için rahatlıkla görülebilecek ve erişilebilecek yerlerde toplama noktaları oluşturacak ve çevre ve insan sağlığına yönelik tedbirleri alacaktır.
  • Alışveriş merkezleri, vatandaşlar tarafından atıkların getirilip bırakılabileceği toplama noktaları oluşturmak üzere, teknik ve idari hususları Bakanlıkça belirlenen kriterlere uygun olarak mobil atık getirme merkezi kuracaklardır. Atık getirme merkezine sahip alışveriş merkezinde kurulu bulunan zincir marketler ile 400 m2 ve üzeri satış alanı bulunan satış noktalarında toplama noktaları oluşturma yükümlülüğü aranmayacaktır.
Değişiklik Yönetmeliği’nin tam metnine ulaşmak için lütfen buraya tıklayınız.

Bilge Binay Kanat, Kıdemli Avukat
Burak Batı, Avukat
Deniz Yontuk, Stajyer Avukat

Diğer Haberler