Önerilen Aramalar

İş Yerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Yayımlandı

11.10.2021

Tüm Haberler
İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (“Değişiklik Yönetmeliği”), 1 Ekim 2021 tarihli ve 31615 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olup; Yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir
Değişiklik Yönetmeliği Ne Getiriyor?
Değişiklik Yönetmeliği ile 18.6.2013 tarihli İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmeliği (“Yönetmelik”) kapsamında birtakım değişiklikler ve eklemeler düzenlenmektedir.

İş yerlerinde mevcut bulunan acil durum ekipleri, 1 Nisan 2022 tarihine kadar görevlerini sürdürecek ve mevcut dokümanlar geçerliliğini koruyacak olup; Yönetmelik’te belirtilen ekiplere uygun olarak destek elemanlarının yeniden görevlendirilmesi ve dokümanların güncellenmesi sağlanacaktır.

Değişiklik Yönetmeliği Neyi Düzenliyor?
Değişiklik Yönetmeliği kapsamında getirilen düzenlemeler aşağıdaki gibidir:
  • Yönetmelik kapsamında hazırlanması gereken “Acil Durum Planı Formu”nun bir örneği asgari şartları belirleyerek uygulama standardını oluşturmak adına Yönetmeliğe eklenmiştir.
  • Yönetmelik’teki “acil durum” tanımı, kapsamına “zehirlenme, salgın hastalık, radyoaktif sızıntı ve sabotaj” hususları da dahil edilerek genişletilmiştir.
  • Alt işverenlik ve geçici iş ilişki halinde, acil duruma ilişkin bilgilendirmenin yapılacağı kişiler “iş yerinde toplantı, seminer, konferans ve eğitim gibi toplu halde gerçekleştirilen faaliyetler için bulunan katılımcılar ve diğer kişiler” olarak belirlenmiş ve bilgilendirmenin kapsamı “acil durumlar, tahliye planı, kaçış yolları, toplanma yerleri ve acil durum ekipleri” olarak düzenlenmiştir.
  • İşverenin yükümlülüklerine “acil durumlarda kullanılacak kişisel koruyucu donanımların ve müdahale ekipmanlarının iş yerinde belirlenmiş acil durumlara ve acil durum ekiplerinin görevlerine uygun olmasını sağlama” eklenmiştir.
  • İş yerinde meydana gelebilecek acil durumlar belirlenirken, risk değerlendirmesi sonuçlarının yanı sıra; “yangın ve patlama ihtimali, tehlikeli kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer maddelerden kaynaklanan yayılım, zehirlenme ve salgın hastalık ihtimali, doğal afetlerin meydana gelme ihtimali ile sabotaj ihtimali”nin de dikkate alınacağı belirtilmiştir.
  • Acil durum müdahale ve tahliye yöntemlerinin belirlenmesi hususunda “yakındaki iş yerleri ve çevreden gelebilecek olumsuz etkiler”in de dikkate alınması şartı getirilmiştir.
  • İşverenler tarafından; iş yerlerinde “a) Söndürme ekibi, b) Kurtarma ekibi, c) Koruma ekibi ve ilk yardım ekibinin” oluşturulması gerekliliği düzenlenmiş ve Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik kapsamında yer alan ekipler ile Yönetmelik kapsamında yer alan acil durum ekipleri uyumlu hale getirilmiştir.
  • İş yerlerinde; söndürme, kurtarma ve koruma, ilk yardım konularında gerekli donanıma sahip yeterli sayıda çalışandan oluşan ekiplerin görevlendirilmesi gerekliliği getirilmiş olup; bu yükümlülükten işveren sorumlu tutulmuştur.
  • Küçük iş yerlerinde acil durum ekiplerinin oluşturulmasını kolaylaştırmak amacıyla; söndürme, kurtarma ve koruma ekiplerinin tamamı için en az 1 çalışanın görevlendirilmesi hususu, tehlike sınıfı ayrımı yapılmaksızın 10’dan az çalışanı olan tüm iş yerlerine yaygınlaştırılmıştır. Ayrıca acil durum ekiplerinde görevlendirilen çalışanlara, yürütecekleri faaliyetler ile ilgili özel olarak verilecek eğitimlerin kimler tarafından verilebileceği belirtilmiştir.
  • Acil durum planı hazırlarken kullanılabilecek örnek form Yönetmeliğin Ek-1’inde, tatbikat formu hazırlarken kullanılabilecek örnek form Ek-2’sinde ve acil durum ekiplerinin görevlendirilmesine ilişkin örnek tablo ise Ek-3’ünde yer almaktadır.
Değişiklik Yönetmeliği’nin tam metnine ulaşmak için lütfen buraya tıklayınız.

Özgür Güner, Ortak Avukat
Burak Batı, Avukat

Diğer Haberler